Otomobil Lastiklerinde Doğru Seçim

Hangi lastiği satın almalıyım? Hangi marka olmalı? Yazlık mı, Kışlık mı, Dört mevsim mi yoksa RunFlat mı olmalı? Çok fazla sayıda markanın farklı fiyat boyut ve lastik türüyle karşı karşıya kalmamız seçim yapmakta kafamızı karıştırabilir. Otomobil lastiklerinde doğru seçim için ne istediğimizi biliyorsak seçimi yapmak oldukça kolay olacaktır. Makalenin yazım tarihi 2024 tür. Ancak lastikçinizden gelişen teknoloji hakkında bilgi almayı ihmal etmemeniz tavsiye edilir

Otomobil lastiklerinde doğru seçim nasıl yapılır?

Satın almadan önce aşağıdaki soruların cevaplarını bilmeniz gerekir:

  • Ne kadar bütçem var?
  • Hangi mevsim koşulları için aracıma lastik ihtiyacım var?
  • Düşündüğüm lastikler kaç kilometre dayanır?
  • Güvenlik düzeyi ne olmalı?

Dört Mevsim Lastikler

Günümüzde araçların ilk satın alımında büyük çoğunluğu, yıl boyunca ve tüm hava koşullarında kabul edilebilir genel yetenek sağlamak üzere tasarlanmış dört mevsim lastikleriyle gelir. Bu minumum şikayet ve makul bir sürüş, sessiz çalışma, iyi ıslak yol tutuşu ve karda bir miktar yeterlilik anlamına gelir. Dört mevsim tanımı göz önüne alındığında, çoğu araç sahibi bunları kış mevsiminde de takar ve lastiklerinin karlı, buzlu yollarda ihtiyaç duydukları tüm çekişi sağlamasını bekler. Ancak çoğu dört mevsim lastiği karda yetersiz kalacaktır. Özel kış lastikleri, kar lastikleri olarak da bilinir, kar yağdığında çok daha iyi çekiş sağlamak üzere tasarlanmıştır. Bu nedenle kar lastiğinin yeteneğini dört mevsim lastikten beklemek yanlış olacaktır.

Yaz Lastikleri

Yaz lastikleri, ılıman veya sıcak havalarda kuru ve ıslak havalarda çekiş sağlamak için özel olarak tasarlanmıştır. Bu nedenle “üç mevsim” lastiği olarakta adlandırılabilir. Bu lastikler uygun zemin şartlarında direksiyon tepkisini keskinleştirir, virajlarda yol tutuşunu artırır ve aracınızı çok daha kısa mesafede durmasını sağlar. Ancak bu kabiliyet belirli sıcaklıklar üzerinde gerçekleşecektir.

Otomobil Lastiklerinde Doğru Seçim

Dışarıdaki sıcaklık donma noktasına doğru düştükçe lastikler sürücüye tedirginlik verebilir ve tutarsız davranabilir; yol tutuşlarının büyük bir kısmını o kadar kaybederler ki ıslak veya buzlu bir yoldaymış gibi davranırlar. Yaz lastiklerini güvenli bir sürüş için uygun mevsim koşullarında kullanmak gerekir.

Kış Lastikleri

” Kar lastikleri” olarakta bilinen kış lastikleri, karda ve kaygan kış koşullarında maksimum çekiş sağlamak için tasarlanmıştır. Karlı zeminde sağladıkları çekiş, başka hiçbir lastik kategorisiyle karşılaştırılamaz. Dört mevsim lastikleri takılmış 4×4 çekişli bir araç bile, dört kış lastiği takılmış benzer iki tekerlekten çekişli aracın durma veya dönme kabiliyetine erişmesi beklenemez..

Kış lastikleri soğuk havalarda iyi çalışmak üzere tasarlanmıştır, ancak hava ısındığında tüm mevsim veya yaz lastikleri kadar iyi yol tutuşu sağlamaz. Her yıl kar yağan bir yerde yaşıyorsanız, aracınız için ikinci bir lastik seti olarak düşünülmelidir.

Kış lastikleri neden kullanılır? Kar yağan şehirlerde yaşıyorsanız, bir set kış lastiği satın almanızı önerilir. Derin dişleri, önemli bir çekiş iyileştirmesi sağlamak için tasarlanmıştır. Karda araç kullanırken kendinizi daha güvende hissedeceksiniz ve daha güvenli olacaksınız, ayrıca daha rahat olacaksınız.

Her zaman kış lastiği kullanabilirmiyim? Bu sorunun cebabı hayır olacaktır. Karlı zeminlerde yol tutuşu sağlamak için tasarlanmış lastikler yerden gelen titreşimleri dört mevsim lastiklere veya yaz lastiklerine göre daha az absorbe edecektir. Bu nedenle aracınızın ön düzeninde teknik sorunlarla karşı karşıya kalmanız muhtemel duruma gelecektir. Kuru ve sıcak zeminlerde kış lastiği uygun değildir.

Run-Flat Lastikler

Patlamaz lastik olarak da bilinen Run Flat lastikler, hasar aldığında güçlü yanakları sayesinde lastik hava kaybı olsa bile, otomobilinizi yolda bırakmadan gideceğiniz yere kadar 80 km/h güvenli sürüş sağlar. Böylece zaman kaybınız olmadan seyahat etmenize olanak sağlar.

Birçok otomobil lastiğinin standartlarına uyum sağlayabilen run flat lastikler yedek lastik taşıma ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu da aracın hafiflemesine ve daha az yakıt tüketmesine olanak tanır.

Lastik Boyutu ve Diğer Faktörler.

Otomobil lastikleri yenilenmesi gerektiğinde bir çok kullanıcı eşdeğer ebatta ve yetenekte lastikle değiştirmeyi tercih eder. Yapılması gereken doğru davranış budur. Ancak aracınızı kullandığınız mevsim, hız ve yük koşulları farklı ise üzerindeki lastikten farklı bir yetenekte lastik takmak daha ekonomik ve güvenli sürüç şağlayabilir. Lastik seçiminde makalemizi sonuna kadar okuyarak hangi lastiği tercih edeceğiniz konusunda fikir edinebilirsiniz veya lastik satıcınızla görüşmeniz sizi doğru sonuca götürecektir.

Lastik Boyutu

225 : Lastiğin kesit genişliği

60 : Kesit genişliğinin yanak yüzeyine oranı

R : Dikey kuvvetlere dayanıklı lastik

16 : lastik çapı (inç cinsinden 1 inç =25,4 mm)

92 : Yük Endeksi

V : Hız Endeksi

Hız Derecesi

Hız SemboluMak Hız
(km/h)
Hız SemboluMak Hız
(km/h)
Hız SemboluMak Hız
(km/h)
Y300N140B50
W270M130
ZR>240L120A840
V240K110A735
H210J100A630
T190G90A525
S180F80A420
R170E70A315
Q160D65A210
P150C60A15

Yorum yapın