Fren Yapınca Ses Geliyor

Fren yapınca ses geliyor mu ? Her araç sahibi, muhtemelen frenlerinden gelen ve tırnakların tahtaya sürtündüğünü andıran o kulak tırmalayıcı ses ile muhatap olmuştur. Yoğunluk ve sesin şiddeti değişir ancak bilinmesi gereken temel bilgi, frenlerden gelen o belirgin gıcırtı sesinin ileride daha büyük sorunlara işaret edebileceği ve derhal çözülmesi gerektiğidir.

Arabanızın frenleri muhtemelen en önemli sistemdir; çünkü arabanızın hareket edememesi en iyi ihtimalle sinir bozucu olsa da, duramamak muhtemelen ölümcüldür. Fren yapınca ses geliyor mu? makalenin sonuna kadar okumanız probleminizin sebebini anlamanıza yardımcı olacaktır.

Fren yapınca ses geliyor ise, tek olumlu yanı, sorunların habercisi olmasıdır.

Frenlerin ses yapmasının en önemli 5 nedeni

1. Frenleme esnasında gelen ses balataların aşınmış ve bitme noktasında olduğunun en önemli işaretidir.
2 . Disk yüzeyinde bozulmalar meydana gelmeye başlamıştır.
3. Fren kaliperleri eşit şekilde baskı uygulamıyor olabilir.
4. Fren balata malzemesi ucuz bir malzeme olmasından kaynaklanabilir.
5. Yanlış montaj ve işçilik hataları.

1. Fren balatalarının bitmiş olması

Şayet frenlerinize bakım yaptırmayıp uzun bir sürüş deneyiminden sonra frenleme esnasında balatalardan cızırtı sesi geliyorsa, muhtemel sebep balatalarınızın bitmesi ve değişmesi gerektiğinden kaynaklanmaktır.
Fren balatalarının bitmiş olması frenlerin ses yapmasının en büyük nedenlerinden birisidir. Bazı marka fren balataları için balata yüzeyinin bitmesi ile birlikte diskin aşınmaması için balata bitme uyarısı yapan sürtünme sesi çıkarır. Bazı markalarda ise bu olmadığında balatanın bitmesiyle metal parça diske dokunur ve ses yapar.
En kısa sürede bir servise uğramanız fren disklerinizin sağlığı için uygun olacaktır.

2. Disk yüzeyinde bozulmalar meydana gelmeye başlamıştır.

Frenlerden ses gelmesinin en yaygın nedenlerinden biriside disk yüzeyinin engebeli olmasıdır. Frenleme kuvvetine, balatanın sertliğine, ısıya ve maruz kaldığı basınca bağlı olarak disk yüzeyinde bozulmalar meydana gelir. Disk yüzeyindeki aşınmalar frenleme kalitesini düşürür ve ses yapmaya neden olabilir. Disk yüzeyindeki bozulmaya veya incelmeye bağlı olarak değiştirilmesine karar verilmesi durumunda balatalarla değiştirilmesi en uygun olanıdır.

3. Fren kaliperleri eşit şekilde baskı uygulamıyor olabilir.

Fren kaliperlerinde ve çevresinde meydana gelen kurum, pas, kir vs nedenler kaliper pimlerinin çalışma alanına girerek, balataların diske eşit şekilde baskı uygulamasına engel olabilirler.
Diskin her iki yanında bulunan balataların birinin veya her ikisinin diske yapışması ses ve zayıf frenlemeye neden olabilir. Başka bir sorun ise frenlerin sürekli basılı kalmasına da neden olabilirler.
Kaliper pimlerinin her bakımda temizlenmesi su ve sıcaklığa dayanıklı bir gresle yağlanarak montaj yapılması önerilir.

4. Fren balata malzemesi ucuz bir malzeme olmasından kaynaklanabilir.

Balataların üretiminde kullanılan malzemenin sertliği, fren esnasında gürültüye neden olabilir. Balataların iyi veya daha iyi olmasını istediğimiz frenleme kalitesini değiştirecektir. Tecrübeye bağlı markalar veya garantili ürün kullanmak bizleri frenleme esnasında stresten uzak tutacaktır.

5. Yanlış montaj ve işçilik hataları.

Bütün bakım işlemlerinde temizlik yapılacak işçiliğin kalitesini de değiştirecektir. İyi temizlenmemiş ve uygun yağlarla yağlanmamış bir donanım ses yapabilir. Araçtan araca değişmekle birlikte fren sisteminde kullanılan yay, şim gibi malzemelerin kontrollerinin yapılması gerekirse bu malzemelerinde yenisi ile değiştirilmesi sorunların ortaya çıkmasını engelleyecektir.

Frenleme ile ilgili her türlü sorunuzu yorum bölümünden sorabilirsiniz.

Yorum yapın