Amortisörlerin Kötü Olduğunun 10 İşareti

Amortisörler ve yardımcı bağlantı parçaları daha yumuşak bir sürüş sağlamak üzere tasarlanmış parçalardır. Sürüş esnasında araç içerisine gelen vurma, çarpma, titreşim ve sinir bozucu diğer seslerin sebepleri yüksek alası sebeplerinden biriside amortisörlerdir. Bu yazımızda amortisörlerin arızalarını ve amortisörlerin kötü olduğunun 10 İşareti açıklamasını okuyacaksınız.

Neden Arızalı Amortisörü Değiştirmeliyim?

Kötü direksiyon, sallanma, titreşim, tıkırdama, çarpma, vuruntu liste uzayıp gider. Bu sepeblerden bir yada bir kaçı araçta sürüş keyfimizi kaçırır. Şüphesiz daha fazla arızaya sebep olmamak için bu belirtileri bir an önce gidermek gerekir. Amortisör sistemi arızaları aracın durma mesafesini uzatabileceği için amortisör sistemi bakımı fren sistemi kadar önemlidir. Bu nedenle 80.000 km de araç amortisörlerinin kontrol edilmesi önemlidir.

1. Yönlendirme Sorunları

Sürüş esnasında direksiyondaki titreşimler direksiyonun sertleşmesi yumuşaması bize çoğu zaman direksiyon sistemi arızası gibi gözükse de ön amortisör bilya ve takozlarının ömrünü doldurmuş ve kullanılamaz hale gelmiş olması direksiyon yönlendirmede konfor bozucu olacaktır. Hatta öyle ki sürüş esnasında şerit değiştirmek bile istemeyebilirsiniz.

2. Amortisör gövdesinden sıvı sızıntısı

Amortisörde yağ kaçağı amortisör arızasının en belirgin özelliklerindendir. Ancak yağ kaçağının amortisörden olduğunu anlayan deneyimli bir ustanın teşhis koyması yerinde olacaktır. Yağ sızıntısı olan amortisörün bir süre sonra görevini yerine getiremeyecektir.

3. Düzensiz lastik aşınması

Amortisör arızalı bir aracın sert frenlemeyi çok kullanması düzensiz lastik aşıntılarına neden olabilir. Bu aşıntı şekli küçük dalgalar şeklinde olacaktır. Bu durum fark edildiğinde amortisörün düşündüğünüzden daha kötü olduğunun gösterir. Ve bakım onarımın bir an önce yapılması gerektiği anlamına gelir.

4. Zıplayan lastikler

Bir çukura girildiğinde araç zıplama hareketi yapılıyorsa bu amortisörün arızalı olduğunu gösterir. Böyle bir durum kaza riskini artıracaktır. Amortisörlerin kontrol edilerek gerekli onarımın yapılması gerekir.

5. Frenleme esnasında araç önünün dalma yapması

Kötü veya görevini yerine getiremeyen amortisörlerin daha belirgin bir göstergesi, frenlerinizi kullandığınızda arabanızın ön kısmının aşağı doğru eğilmesidir. Böyle bir durumda sert frene bastığınızda arabanızın burnunu aşağıya doğru eğecektir.

6.Hızlanma sırasında arabanın arka tarafının çökme yapması

Amortisörleriniz ve diğer süspansiyon sistemi parçaları arızalıysa ani hızlanma sonunda dramatik bir şekilde aracınızı arkası aşağı çöküp, ön tarafı yukarı kalkabilir.

7. Kilometreye bağlı kontrol

Malzemelerin zamana ve kullanıma bağlı ömürleri vardır. Aracın yaptığı kilometreye bağlı olarak ta ne kadar dikkatli kullanılmış olsa bile yol yapısından kaynaklanan sebepler ve sistemde kullanılmış malzemelerin yorulması ihtimaline karşı her 80.000 km de süspansiyon sistemi parçalarının kontrol edilmesi tavsiye edilir.

8. Dönüşlerde aracın fazla eğilmesi

Virajlarda ve şerit değiştirmelerde aracın tek yönlü eğilmesi ilk olarak lastik basıncının düşük olduğunu akla getiri. Ancak lastik basınçları tamamlandıktan sonrada araç aynı eğilimi gösteriyorsa amortisör ve amortisör parçalarının kontrol edilmesi gerekir.

9. Yüksek hızlarda kararsızlık

Yüksek hızlarda aracın altına giren rüzgâr araç dengesinde dalgalanmalara neden olabilir. Otomobiller yüksek hızlarda dönüşlerde çukurlara giriş-çıkışlarda rahat ve sorunsuz bir sürüş sağlamalıdır.

10. Otomobil altının yere değerek diğer parçaların hasar görmesi

Arızalı bir ön amortisörü olan araç yüksek hızlarda kasisten geçtiğinde ön tamponu yere vuracaktır. Aracın altında olan hasarların amortisör kaynaklı olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Amortisör ve takoz arızalarını buradan okuyabilirsiniz

Yorum yapın