Otomotiv Periyodik Bakım Dersi 2. dönem 1 Yazılı Çalışma Soruları için aşağıdaki örnek sorular hazırlanmıştır. Sınav senaryosu eşit soru dağılımlı iki grubp şeklinde yapılmıştır.
Otomotiv Periyodik Bakım Dersi 2. dönem 1 Yazılı Çalışma Soruları
2-1 Sorular A Grubu:
- Motorlu araçlarda lastiklerin görevleri nelerdir?
- Aracın ağırlığını taşır.
- Yol yüzeyi ile tekerlek arasında teması sağlayarak iyi bir sürtünme yüzeyi oluşturur.
- Motordan gelen döndürme momentini yola aktarıp çekiş kuvvetine dönüştürür.
- Frenlemelerde aracın uygun mesafelerde durmasını sağlar.
- Aynı zamanda lastikler, yol yüzeylerinden kaynaklanan titreşimleri ve darbeleri emerek yok eder.
- Direksiyon ile verilen yönü izler.
- Viraj dönüşlerinde direksiyon kontrolüne gerekli olan yanal kuvveti üretir.
- Tekerlek diş derinliği kaç mm’nin altına düşünce tekerlekler değiştirilmelidir?
- Tekerlek diş derinliği ölçülerek diş derinliği 3 mm’nin altına düşünce tekerlekler değiştirilmelidir.
- Lastik basınçlarının kontrolü nasıl yapılır?
- Lastik basınçları ölçülürken lastiklerin soğuk olmasına dikkat edilmelidir.
- Lastik supaplarının kapakları çıkartılarak lastik basınç manometresi ile stepne de dâhil olmak üzere tüm lastiklerin basıncını kontrol ediniz.
- Lastik hava basıncı, aracın modeline ve lastik boyutuna göre değişir. Doğru basınç değeri için araç tamir kataloğuna bakmalısınız.
- Eğer lastik hava basıncı doğru değerde değil ise ayarlamalısınız.
- Direksiyon sisteminin görevi nedir?
- Direksiyon sistemi, aracın istenilen yöne kolay ve zahmetsiz yönlendirilmesine olanak sağlar. Direksiyon sistemi bir bakıma aracın kılavuz ve yol gösterici sistemidir.
- Araç dar ve dönemeçli yollarda sürülürken direksiyon sistemi ön tekerlekleri çabuk, kolay ve muntazam bir şekilde çevirebilmelidir.
- Direksiyonu çevirmek için uygulanacak kuvvet, olumsuz bir etken yok ise fazla olmamalıdır.
- Araç dönüş işlemini tamamlandıktan sonra direksiyon simidi düz konuma sürücü fazla efor sarf etmeden dönebilmelidir.
- Bozuk yol yüzeyinden gelen darbeler direksiyon hâkimiyetinin kaybedilmesine neden olmamalıdır.
- Direksiyon bağlantılarının gevşekliğinin kontrolü nasıl yapılır?
- Aracın önü krikodayken ön tekerleklerin ileri ve geri ve yandan yana hareket ettirilerek kontrol edilir. Aşırı boşluk varsa bağlantılar veya tekerlek bilyeleri muhtemelen gevşemiştir.
- Hidrolik yardımlı direksiyon sisteminde hidrolik pompa kayış gerginlik kontrolü nasıl yapılır?
- Hidrolik direksiyon sisteminde basınçlı yağı sağlayan pompa hareketini V kayışı ile motordan alır. V-kayışı gerginliği 1-1,5 cm esnemelidir.
- Amortisörlerin görevi nedir?
- Yayların salınım süresini kısaltır.
- Lastiklerin her durumda zeminle temasını sağlayarak sürüş emniyeti sağlar.
- Lastiklerin daha iyi yol tutuşunu sağlayarak direksiyon hâkimiyetini kolaylaştırır.
- Yatmayı, kaymayı, zıplamayı, fren sırasında dalmayı ve hızlanma sırasında ön tarafın yükselmesini arka tarafın çökmesini azaltarak sürüş konforunu artırır.
- Tekerlek rulmanlarının arıza durumu nasıl anlaşılır?
- Araç seyir hâlinde iken bilye sesi duyulur. Eğer zamanında müdahale edilmezse bilye yağsız çalışma ve aşırı ısınma sonucunda dağılır ve istenmeyen neticeler doğurur. Araç periyodik bakımlarında bilyelerin kontrolleri yapılmalı arızalı bilyeler yenisi ile değiştirilmelidir.
- Denge kolları bozuk bir araçta sürücü hangi şikayetlerle gelir?
- Viraj denge kollarının kullanımlar sonucu, burçlarında ya da Z-rot tipinde olanlarda rot kısımlarında zamanla aşınmalar ve boşluklar oluşur. Bu durum sürüş konforu ve emniyeti açısından olumsuz etkiler meydana getirmektedir. Sürücü en çok kasis ve virajlarda arızanın etkisini hisseder ve bu şikayetlerle gelir.
- Kaster açısı nedir?
- Dingil piminin veya alt ve üst salıncak rotillerini birleştiren doğrunun taşıtın önüne veya arkasına doğru eğimine kaster denir
2-1 Sorular B Grubu:
- Lastik aşınmasını minimuma indirebilmek için yapılacaklar nelerdir?
- Belirli periyotlarda ön düzen ayarları yapılmalı ve lastik hava basınçları kontrol edilmelidir.
- Lastik supaplarında kaçak kontrolü nasıl yapılır?
- Supap üzerine ve çevresine sabunlu su veya körük sürerek gözlemlemelisiniz.
- Supapta hava kabarcıkları görünürse hava kaçağı var demektir.
- Hava kaçıran supapların iğnelerini değiştiriniz.
- Tekerlek bilyesi gevşekliğinin kontrolü nasıl yapılır?
- Aracın önü krikoda iken tekerleğin her birinin üstünden ve altından tutarak sallanması ile gevşekliği kontrol edilir. Eğer herhangi bir gevşeklik bulursa muhtemelen süspansiyon kolu burçlarında, rotillerde ve tekerlek bilyelerinde aşınma mevcuttur. Ayak freni uygulandıktan sonra tekrar kontrol edildiğinde boşluk azalmışsa problem tekerlek bilyelerinden başka bir yerden geliyor demektir. Eğer boşluk tamamen ortadan kalkmışsa boşluğun nedeni tekerlek bilyeleri demektir.
- Süspansiyon sisteminin görevleri nelerdir?
- Çekiş yapan tekerlekler tarafından tahrik kuvvetini aktarmak ve aynı zamanda aksın düzgün konumunu sağlarken her bir tekerlek tarafından yaratılan frenleme kuvvetini araç gövdesine iletmek.
- Sürüş esnasında lastikler ile birlikte çalışarak yolcuları veya taşınan yükü korumak ve sürüş konforunu iyileştirmek amacıyla yol yüzeyinin yapısından kaynaklanan titreşimleri, salınımları ve ani şokları sönümleyerek yumuşatmak.
- Direksiyon hâkimiyeti ve yönlenme dengesini geliştirmek için sürekli olarak tekerleklerin yol yüzeyindeki bozuklukları izlemesini sağlayarak sürüş esnasında aracı dengelemek.
- Akslar üzerinde gövdeye destek olarak gövde ile tekerlekler arasında uygun geometrik ilişkiyi korur.
- Sökülmüş gazlı amortisörün elle test edilmesi nasıl yapılır?
- Amortisör bir mengeneye dik olarak bağlanır. Piston kolu birkaç kez hareket ettirilir. Piston bölgesindeki gazlar dışarı atılır. Piston kolunu sabit şekilde hareket ettirirken bir direnç kuvvetinin hissedilmesi önemlidir. Piston kolu amortisör içerisine tamamen sokulduğunda tekrar bir miktar gaz yastığı sebebiyle dışarı çıkmalıdır. Tespit cıvataları dâhil tam boyu ölçülür katalog değeri ile karşılaştırılır, değerlerin dışında sonuç elde edilirse amortisör değiştirilir. Ayrıca piston kolu yeterince dışarı çıkarılamaz ise amortisör arızalıdır ve değiştirilir.
- McPherson serbest süspansiyon sisteminin özellikleri nelerdir?
- Süspansiyonun yapısı basittir.
- Parçaların sayısı az olduğundan yaysız kütle azdır.
- Sistem az yer kaplar böylece motorun yerleştirilebileceği alan geniştir.
- Süspansiyon bağlantı noktaları arsındaki mesafe fazla olduğundan toe-in ayarı hariç başka bir ayara gerek yoktur.
- Kamber açısı nedir?
- Taşıtın ön tekerleklerine önden bakıldığında düşey eksene göre, tekerleğin üst kısmının aracın merkezine ya da dışarı doğru eğimine kamber açısı denir.
- Rot başı arızalarının belirtileri nelerdir?
- Rot başlarının içi kayan yüzeylerinin yağlanması için gres ile doldurulmuştur. Binek otomobillerde kullanılan rot başları genelde yağlanmayan tiptir. Bu nedenle aşıntıyı azaltmak için toz lastiğinin sızdırmaz olması gerekmektedir. Toz lastiğinin çatladığı ve yırtıldığı durumlarda rot başlarının içerisine girecek olan toz ve pislikler mafsaldaki aşınmayı hızlandıracaktır. Bu durumda direksiyon sisteminde boşluklar ve bozuk yollarda titreşimler halinde hissedilir. Rot ayarını da bozabilir.
- Salıncak kollarında meydana gelen arızaların belirtileri nelerdir?
- Taşıtta normalin dışında düzensiz lastik aşıntısı, aracın bir tarafa çekmesi, direksiyonun titremesi, yol darbelerini hissettirmesi ve aracın yolda gezmesi süspansiyon sisteminin, direksiyon sisteminin ve lastiklerin kontrol edilmesini gerektirir.
- Toe açısı nedir?
- Araca hareket veren ön tekerleklere üstten bakıldığında görülen tekerleklerin ön kısmının arkaya göre farklı mesafede olması durumudur. Ön tarafın arkaya göre kapalı olmasına toe-in denir. Ön tarafın arkaya göre açık olmasına da toe-out denir